paarden

 

 

mijn spreekbeurt gaat over paarden

een mannelijke paard noem je een hengst. een vrouwlijke paard noem je een merrie. een jong noem je een veulen.

er zijn pony's en paarden. pony's zijn kleiner en hun buik is dikker en ze hebben kortere benen. paarden zijn groter dan een pony,ze zijn slanker en hebben lange benen.

ik vertel eerst iets over een veulen. is een merrie zwanger van een veulen dan duurt de zwangerschap 11 maanden. de veulens worden meestal 's nachts geboren. wanneer hij geboren is zal hij nog niet kunnen lopen. na enkele uren probeert hij zelf op te staan. omdat zijn benen te ver uit elkaar staan,staat hij onhandig en wankeld op zijn benen. de merrie houdt hem goed in de gaten. ze kijkt goed hoe hij zijn eerste stappen in de grote wereld zet. het veulentje heeft haar nodig... maar hij heeft ook behoefte aan een mens. 

ik heb zelf geen eigen paard en daarom ben ik op paard rijles bij manege bruin gegaan. ik wil jullie daarom nu iets vertellen over het opzadelen van een paard,het paard rijden en de verzorging van een paard en wat je nodig hebt om paard te rijden. 

wat is er nodig om op een paard te rijden. laat je kleding zien.

rijkleding.

rijlaarzen.

een cap (pet)voor de bescherming van je hoofd.

een zweep

 

als je naar de manege gaat zal je als eerst je paard van stal moeten halen. door zijn naam te noemen merkt je paard dat je in zijn stal bent. je begroet hem om hem te aaien en lieve woordjes tegen hem te zeggen. het paard zal dan met zijn hoofd naar

jouw richting staan en dan kun je hem makkelijk opzadelen.

 

wat heb je nodig op te zadelen?

  • een hoofdstel,een hoofdstel bestaat uit een neusriem,een keelriem en een bit.

 

  • een zadel,een zadel bestaat uit een stijgbeugel,een achterboom,een zadelknop en een beugelriem.

je moet het paard goed en op de juiste wijze opzadelen voordat je gaat rijden. ook de teugels zijn daarbij belangrijk.de teugels maak je vast aan zijn hoofd en door zijn mond. zonder een hoofdstel kun je niet sturen en ook niet met je paard praten. door aan de teugels te trekken kun je met je paard praten. zo zorg je ervoor dat jij de baas bent over je paard.

 

                                                            opstijgen

het is niet zo gemakkelijk om op de rug van een paard te klauteren. het is belangrijk dat je lenig bent en de techniek van het opstijgen goed beheerst. als eerst zet je jouw rechtervoet op je stijgbeugel en dan moet je de achterboom (het achterste deel van de zadel).vasthouden. laat dit zien aan de kinderen.

het paard rijden. 

  • als je aan beide teugels tegelijk trekt dan weet je paard dat hij moet stoppen met lopen,draven of galopperen.

 

  • als je aan de linker teugel dan weet je paard dat hij naar links moet.

 

  •  En als je aan de rechter teugel trekt dan weet je paard dat hij naar rechts moet.

 

  • En als je paard wat tikjes en schopjes geeft en je blijft zitten op je zadel dan gaat hij galopperen.

 

  • Geef je paard schopjes dan weet hij dat hij moet gaan draven. En luister hij niet dan geef je hem een tik met je zweep. Doet hij dat niet dan probeer je het weer opnieuw.

  

Wanneer je klaar bent met paardrijden geef je, je paard een klopje een klopje om hem te bedanken en je mag ook lieve woordjes tegen hem zeggen. Ik zeg altijd bedankt voor het rijden..

Dan breng je hem naar stal. Dan doe je het zadel af, dan zet je zijn halster om. Is je paard bezweten dan pak je wat stro en dan wrijf je hem droog. Ook zijn bit moet je met een spons en water schoonmaken. Het hoofdstel en het zadel moeten naar de zadel kamer. Dan begroet je het paard tot de volgende keer.

Hoe moet je de teugels vasthouden?

Houd in elke hand een teugel vast. Ze moeten even lang zijn en even strak zijn. Je duimen staan omhoog en je ellebogen hangen langs je lichaam.  

De verzorging van een paard, Borstelen, kammen, massage en hoeven schoonmaken. Hier vertel ik iets over. Mijn poetsdoos heb ik meegenomen.

 hoeven schoonmaken

Krab de hoeven uit en borstel ze schoon. Smeer er daarna een speciaal middel op waarmee je ze donkerder maakt. Soms draagt een paard hoefbeschermers deze rubberen hoefbeschermers zijn bestemd voor de voorbenen van je paard en beschermen zijn hoeven. De voorbenen kunnen namelijk gemakkelijk beschadigd worden door de achterbenen als je paard veel vaart maakt of als je met hem op een terrein loopt dat niet vlak is. Er zijn nog veel meer beschermmiddelen voor de benen van je paard, waaronder bandages.

 

Paardentaal
  • Achterboom

Het achterste deel van de zitting van het zadel.

  • Zadelknop

Het voorste deel van het zadel met een V-vormige inkeping die de schoft vrijlaat.

  • Beugelriem

Leren riem die de stijgbeugel met het zadel verbindt.

De achterboom vastpakken

Draai je lichaam nu richting de flank van het paard.Laat de tenen van je linkervoet naar voren wijzen. Pak met je rechterhand de achterboom van het zadel stevig vast en buig tegelijkertijd je rechterbeen om alvast wat vaart te zetten. Deze houding vraagt wel om enige lenigheid van jouw kant!                                                 

Wat neem je mee om te laten zien??? Je paard rijkleding, hoeven en je poetsdoos.

 

 einde.